Działać powinniśmy zawsze z pełną świadomością celu - Plutarch
Melasa powstaje jako produkt uboczny przy produkcji cukru III rzutu. To bardzo ciemny i lepki syrop. Ze względu na zawartość substancji wstrzymujących proces krystalicaji cukru, nie prowadzi się dalszego odzysku i przeznacza się ją zwykle do dalszej przeróbki i wykorzystuje do produkcji np. octu, drożdży i alkoholu. Jest używana jako doskonała pożywka dla drobnoustrojów pożytecznych, powodująć różnego rodzaju fermentacje. Najpowszechniejsze produkty otrzymywane w dalszej obróbce melasy to:
Jako dodatek do wysłodków suszonych może również zostać wykorzystana jako pasza dla zwierząt.
Melasa to produkt, który wykorzystywany jest w procesach spożywczych, więc jako jeden ze składników wykorzystywanych w tej branży, musi być przechowywana w przygotowanych do tego zbiornikach magazynujących, które nie wpłyną negatywnie na jej jakość, smak, konsystencję i co najważniejsze - na właściwości chemiczne i fizyczne, które warunkują jej dalsze zastosowanie.
Pompy do melasy to urządzenia, które muszą być odporne na zmienne parametry lepkości pompowanej cieczy. Melasa w zależności od temperatury ma inną lepkość, co skutkuje mniejszymi lub większymi przyrostami oporów tłoczenia.Nasze rozwiązania są znane i polecane w przemyśle spożywczym, gdzie ponad wszystko cenione jest bezpieczeństwo i wysoki standard.
Pompa do melasy, aby spełniać wysokie wymagania oraz kryteria jakości i bezpieczeństwa respektowane w branży spożywczej, musi być wykonana z materiałów, które bez problemu poradzą sobie z przetłaczaniem substancji o lepkiej i gęstej konsystencji. Ponadto konstrukcja powinna cechować się łatwością konserwacji, gdyż to jedna z wytycznych, którym musi sprostać sprzęt wykorzystywany w przemyśle spożywczym.
Wybierając pompy z naszej oferty możesz mieć pewność, że oferowane urządzenia spełnią wymagania narzucone na proces produkcji finalnych produktów, gdzie transport cieczy odbywa się z zachowaniem wszystkich wymogów. Wysokiej jakości asortyment to dobra rekomendacja dla zainteresowanych ofertą firmy Pompy-Polska - dla producentów alkoholi oraz specjalistów zajmujących się wykorzystaniem melasy w przetwórstwie.
Specyfikacja melasy wymaga okresowej obserwacji podczas pracy pompy. W zależności od typu dobranej pompy (śrubowej czy też krzywkowej) oraz warunków napływu na pompę i temperatury cieczy, należy zwrócić szczególną uwagą na tzw. suchobieg pompy, czyli pracę pompy bez melasy. Suchobieg może być spowodowany brakiem melasy, która skończyła się w zbiorniku lub jej lepkością, która wzrosła na tyle, iż pompa zaczyna kawitować. Kawitacja to dość powszechne zjawisko, powstaje przy niewłaściwym doborze instalacji, pompy i armatury pomocniczej. Wszystkie te czynniki mają ogromny wpływ na pracę i żywotność pompy.
Wybrane rozwiązania
Pompa do melasy powinna być dobrana do warunków jej przechowywania. Ze względu na temperaturę otoczenia produkt ten może przyjmować różne lepkość, a co za tym idzie opory tłoczenia mogą być znacząco rówże w przedziale temperatur. W procesie doboru ważnym aspektem jest doświadczenie użytkownika, jak również inżyniera doboru, który przeanalizuje wszystkie aspekty pompowania melasy.