POMPY SPOŻYWCZEPompa do czekolady 

Pompa do czekolady

Pompa do czekolady

Pompa do czekolady i polewy czekoladowej.

Czekolada uzyskuje płynność w procesie konszowania na mokro. Podczas tego etapu dodaje się pozostałe tłuszcze zgodnie z recepturą, emulgatory, aromaty. Tak powstała masa czekoladowa pompowana jest rurociągami do zbiorników magazynowych lub bezpośrednio na cysterny samochodowe do dalszego transportu. Podczas pompowania czekolady, czy też masy czekoladowej w wyniku tarcia w pompie wydziela się temperatura, która w skrajnych warunkach może nawet zniszczyć i pompę i czekoladę. Dlatego tak ważne jest, aby nie dopouścić do karmelizacji czekakolady w pompie. 

Prawidłowy dobór pompy do czekolady pozwala zagwarantawoć, iż proces pompowania przebiegnie sprawnie. Doświadczeni producenci pomp wprowadzają różne rozwiązania techniczne np. powiększone luzy (pompy zębate) czy specjalne rotory "parasolowe" (pompy wyporowe). Dzięki tym rozwiązaniom czekolada płynnie przechodzi przez rozgrzaną pompę (płaszcz grzewczy na pompie) oraz dociera w niezmienionej formie i strukturze do odbiornika końcowego.

Polewy czekoladowe sa znacznie prostrze do pompowania i nie powodują tulu problemów, dlatego w tym przypadku można zastosować prostsze rozwiązania dla takich urządzeń jak pomadziarka / oblewarka. 

Opis dodatkowy
 

Pompy do czekolady

Pompy do czekolady to rozwiązania stosowane do tłoczenia czekolady, mas czekoladowych oraz pomad wykorzystywanych w przemyśle spożywczym.

W naszej ofercie zamieściliśmy wyłącznie sprawdzone rozwiązania, które cieszą się pozytywnymi opiniami wśród wymagających inwestorów. Wykorzystujemy potencjał trwałych komponentów i niezawodnych mechanizmów, które radzą sobie nawet w wymagających warunkach tłoczenia, a także wysokiej wydajności silników, które zostały przystosowane do kilkunastogodzinnych cyklów pracy. Tak przygotowane mechanizmy mają bezpośredni wpływ na jakość dostarczanych rozwiązań, które w dalszej perspektywie wykorzystywane są do procesów przetwórstwa i finalnie trafiają do koszyka konsumenta.

Z uwagi na przyzwyczajenie użytkowników do pomp żeliwnych, głównie stosowanych przy czekoladzie, nie możemy mówić o jednym właściwym rozwiązaniu. Należy jednak nadmienić, że pompy ze stali nierdzewnej sukcesywnie wypierają tradycyjne rozwiązania.

Zalety pomp do pomady

Produkty wykorzystywane w szeroko pojętej branży spożywczej wykazują wiele skomplikowanych właściwości, dlatego też pompa do czekolady została zabezpieczona nie tylko przed działaniem czynników prowadzących do uszkodzenia mechanizmów przed korozją, ale również przed procesem ścierania. Z uwagi na lepkość substancji, jej temperaturę i wilgotność masy konieczne jest dodatkowe wzmocnienie mechanizmów, co gwarantuje wydajność i stabilność w procesie produkcji.

Niezwykle istotnym aspektem jest odpowiedni dobór pompy ale również przygotowanie odpowiedniej instalacji ssąco-tłoczącej, która zredukuje powstawanie wysokich oporów tłoczenia, dzięki czemu czekolada nie będzie poddawana niebezepiecznemu dla niej procesowi karmelizacji i ścinania, a to gwarantuje niezmienne walory smakowe.

Modele pomp do pomady dostępne w naszej ofercie

Dysponujemy rozwiązaniami o różnych parametrach technicznych, tak aby każdy miał szansę na wybór modelu dopasowanego do indywidualnych potrzeb i preferencji systemowych. Posiadamy również pompy o prostszej konstrukcji, które są łatwiejsze w transporcie. Atutem tej pompy jest jej wytrzymałość i niezawodność niezależnie od wyboru modelu i mocy silnika. Nie bez znaczenia pozostaje zatem prosta konstrukcja z dedykowanymi uszczelnieniami, by proces czyszczenia i konserwacji maszyn przebiegał zgodnie z normami i wytycznymi respektowanymi w procesie produkcji. Pompy do czekolady różnią się od standardowych rozwiązań dopasowaniem wirników, których sposób ułożenia i proces poruszania się gwarantują wydajność i stabilizację pracy.