POMPY SPOŻYWCZEPompa do czekolady 

Pompa do czekolady

Pompa do czekolady

Pompa do czekolady i polewy czekoladowej.

Czekolada uzyskuje płynność w procesie konszowania na mokro. Podczas tego etapu dodaje się pozostałe tłuszcze zgodnie z recepturą, emulgatory, aromaty. Tak powstała masa czekoladowa pompowana jest rurociągami do zbiorników magazynowych czy też bezpośrednio na cysterny samochodowe do dalszego transportu. Podczas pompowania czekolady czy też masy czekoladowej w wyniku tarcia w pompie wydziela się temperatura, która w skrajnych warunkach może nawet zniszczyć i pompę i czekoladę. Dlatego tak ważne jest, aby nie dopouścić do karmelizacji czekakolady w pompie. 

Prawidłowy podór pompy do czekolady pozwala zagwarantawoć, iż proces pompowania przebiegnie sprawnie. Doświadczeni producenci pomp wprowadzają różne rozwiązania techniczne np. powiększone luzy (pompy zębate) specjalne rotory "parasolowe" (pompy wyporowe), dzięki temu czekolada płynnie przechodzi przez rozgrzaną pompę (płaszcz grzewczy na pompie) oraz dociera w niezmienionej formie i strukturze do odbiornika końcowego.

Polewy czekoladowe sa znacznie prostrze do pompowania i nie powodują tulu problemów. Dlatego w tym przypadku można zastosować prostrze rozwiązania dla takich urządzeń jak pomadziarka / oblewarka. 

Opis dodatkowy
 

Pompy do czekolady

Pompy do czekolady to rozwiązania stosowane do tłoczenia czekolady, mas czekoladowych, pomady wykorzystywanych w przemyśle spożywczym.

W naszej ofercie przygotowaliśmy wyłącznie sprawdzone rozwiązania, które cieszą się pozytywnymi opiniami wśród wymagających konsumentów. Wykorzystujemy potencjał trwałych komponentów i niezawodnych mechanizmów, które radzą sobie nawet w wymagających warunkach tłoczenia, a także wysokiej wydajności silnika, który został przystosowany do kilkunastogodzinnych cyklów pracy. Tak przygotowane mechanizmy mają bezpośredni wpływ na jakość dostarczanych rozwiązań, które w dalszej perspektywie wykorzystywane są do procesów przetwórstwa i finalnie trafiają do koszyka konsumenta.

Z uwagi na przyzwyczajenie użytkowników do pomp żeliwnych, które były głównie stosowane przy czekoladzie nie możemy tutaj mówić o jednym właściwym rozwiązaniu. Należy jednak nadmienić że pompy ze stali nierdzewnej sukcesywnie wypierają tradycyjne rozwiązania

Zalety pomp do pomady

Produkty wykorzystywane w szeroko pojętej branży spożywczej wykazują wiele skomplikowanych właściwości, dlatego też pompa do czekolady została zabezpieczona nie tylko przed działaniem czynników prowadzących do uszkodzenia mechanizmów przed korozja, ale również przez procesem ścierania. Z uwagi na lepkość substancji, jej temperaturę i wilgotność masy konieczne jest dodatkowe wzmocnienie mechanizmów, co gwarantuje wydajność i stabilność w procesie produkcji.

Niezwykle istotnym aspektem jest odpowiedni dobór pompy ale również przygotowanie odpowiedniej instalacji ssąco-tłoczącej, która zredukuje powstawanie wysokich oporów tłoczenia, dzięki czemu czekolada nie będzie poddawana niebezepiecznemu dla niej procesu karmelizacji i ścinaniu, co gwarantuje niezmienne walory smakowe.

Modele pomp do pomady dostępne w naszej ofercie

Dysponujemy rozwiązaniami o różnych parametrach technicznych, tak aby każdy miał szansę na wybór modelu dopasowanego do indywidualnych potrzeb i preferencji systemowych. Posiadamy również pompy do pomady, czy polewy czekoladowej, która jest łątwiejsza w transporcie przez co zastosowanie mogę mieć pompy prostszej konstrukcji.

Atutem pompy jest wytrzymałość i niezawodność. Podczas pracy niezależnie od wyboru modelu i mocy silnika spełni swoją rolę. Nie bez znaczenia pozostaje prosta konstrukcja. Z dedykowanymi uszczelnieniami, by proces czyszczenia i konserwacji maszyn przebiegał zgodnie z normami i wytycznymi respektowanymi w procesie produkcji. Pompy do czekolady różnią się od standardowych rozwiązań dopasowaniem wirników, których sposób ułożenia i proces poruszania się gwarantują wydajność i stabilizację pracy.